Ghetele de munte – Cred că încălțămintea adecvată pentru mers pe munte este primul lucru la care ar trebui să se gândească o persoană care vrea să facă ceva drumeție montană. Îndiferent de anotimp, de experiență, sau de dificultatea traseului. Dacă restul echipamentului pentru munte îl poți cumpăra online, recomandarea mea ar fi ca atunci când vrei să cumperi ghetele să mergi fizic în magazin. În condițiile în care picioarele sunt cele mai solicitate într-o drumeție montană, aș opta pentru o pereche de bocanci pretabili pentru 3 sezoane, rezistenți la apă și cu o bună protecție pentru gleznă. În felul acesta eviți umezeala și reduci riscul de entorse. Atenție, în momentul în care alegi bocanii de munte, aceștia trebuie să fie cu cel puțin un număr mai mari decât porți în mod normal. Trebuie avut în vedere faptul că nimeni nu își dorește bășici la picioare, se cam duce tot farmecul. Vei vedea diferența aceasta mai ales la coborârea de pe munte plus că vei putea jongla cu grosimeaa șosetelor în funcție de vreme. Un astfel de exemplu este Forclaz TREK 100. bocanci buni pentru munții din România iar prețul este foarte ok.
[inbound_button font_size=”20″ color=”#c8232b” text_color=”#ffffff” icon=”angle-double-right” url=”https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=6202cb784&unique=a46311f72&redirect_to=https%253A//www.decathlon.ro/C-243190-inapoi-la-scoala%253Fopeco%253Dopeco%253AHPShops-opeco-bts-2020-echipeazajuniorul%2526type%253Dopeco” width=”” target=”_blank”]Vezi aici oferta Decathlon de Back to School[/inbound_button]
Haine de mers la munte – Aici treaba este destul de complexă, nimeni nu vrea să facă frigul pe munte și de aceea, mai ales începătorii se înfofolesc destul de tare. Dacă te-ai hotărât să pleci în drumeție pe munte evită hainele din bumbac. Înevitabil vei transpira iar bumbacul se usucă foarte greu și nu vrei să stai cu un tricou ud pe tine. Există o regulă în privința hainelor de munte , se cheamă regula celor trei straturi.
- Stratul de bază sau hainele de corp. În condițiile în care vei transpira aici ai nevoie de materiale care să absoarbă umezeală și să o transfere către exterior pentru a păstra pielea uscată. În condițiile în care bumbacul este exclus, ai două alternative: articole din lână merinos ceva mai scumpe sau să optezi pentru articole de îmbrăcăminte din materiale sintetice cu sisteme de ventilație.
- Stratul intermediar-acesta este stratul care se ocupă efectiv de confortul tău termic. În condițiile de vreme bună vei parcurge traseul montan în tricou. Dacă vremea este rece sau vântul este puternic, peste hainele de corp vei pune stratul intermediar. Și aici ai de unde alege…fie un polar pentru vreme rece fie un windstoper pentru vreme vântoasă.
- Stratul exterior-pentru că rolul acestui strat este să te apere de intemperii, acest strat poate fi reprezentat de o geacă ușoară, rezistentă la vânt, ploaie sau zăpadă. Pentru începători sau drumeții ușoare în condiții bune de vreme aș recomanda JACHETĂ IMPERMEABILĂ DRUMEȚIE LA MUNTE MH500, o geacă ușoară, rezistentă la vânt și ploaie ce poate fi folosită atât în drumeție cât și în oraș în condiții de vreme rea.
Pantaloni pentru mers la munte. Ai nevoie de o pereche de pantaloni comozi, ușori. Pentru doamne este și mai simplu, pot purta pe munte o pereche de colanți folosiți la sală sau la jogging.
Dacă la începutul recomandarii spuneam că bocancii sunt foarte importanți pentru că frigul și umezeala de la picioare te iau, nu uita să acoperi capul cu o pălărie, o șapcă, o bandană sau o căciulă. Acoperământul pentru cap are două roluri extrem de importante pe munte. Dacă e soare de ferește de insolație și de deshidratare iar dacă vremea este rea, te protejează de ploaie, vânt sau zăpadă.
Pe lângă acest echipament minim pentru o drumeție confortabilă și în siguranță, din rucsac nu trebuie să lipsească trusa de prim ajutor, bidonul cu apă, o lanternă și un briceag. Aruncă acolo și niștebatoane de ciocolată sau glucoză. O să mă pomenești pentru asta. A, mie nu-mi lipsește din rucsac niște batonașe de halva. Altfel, alegerea unui rucsac ține de opțiunile fiecăruia. Personal am vreo trei tipuri de rucsaci și în afară de cel pe care îl folosesc zilnic în oraș, pentru mersul la munte în weekend, cel mai des folosesc un rucsac de 60 l. În funcție de planurile voastre, alegeți dimensiunea rucsacului. Puteți începe de aici, dacă tot este campanie Back to school la Decathlon, există o selecție de rucsacuri cu capacitate de la 10 la 90 l.
V-aș mai recomanda și niște bețe de trekking însă mă gândesc că pentru început găsiți voi un băț prin pădure. Cărări însorite și aveți grijă când faceți bagajul pentru munte. În articolele viitoare voi reveni cu recomandări mai ample pentru fiecare articol în parte. Până atunci, încălțîri bune, haine ușoare și mare atenție pe munte. Nu vă băgați pe trasee grele, luați-o ușor…muntele nu pleacă de acolo.
Pingback: Bluzele polar, cele mai adecvate în această perioadă - Două.ro