Tot mai multă lume visează la un loc liniștit, la o căsuță și un petic de pământ unde să-și cultive singur o parte din hrană și să trăiască liniștit. Majoritatea celor ce visează acest lucru sunt oameni activi, majoritatea aflați undeva în jurul vârstei de 40. Cochetez cu ideea de a mă retrage la țară, am o țară unde să mă retrag doar că nu este momentul. Mai am multe lucruri de făcut în oraș și încă nu pot face această retragere. Altfel, din ce am studiat problema, pentru a nu schimba prea mult din stilul de viață actual, am tras vreo două- trei concluzii. Altfel, dacă te întrebi când să te retragi la țară, ar trebui să îndeplinești cel puțin aceste 3 condiții. Atenție, este o părere personală, fiecare este conștient de condiția și posibilitățile personale așa că se poate muta la țară când dorește, când poate…
- Ești stabil financiar. Stabilitatea financiară este foarte importantă în momentul în care vrei să începi o viață nouă la țară. Deși per total viața la țară este mai ieftină decât viața trăită la oraș, dacă faci pasul acesta, ar trebui fie să ai o sumă de bani care să-ți asigure un nivel de trai nu foarte diferit de cel actual, fie un job pe care să-l poți face remote. Adică, nu m-aș muta la țară să fac naveta la servici în oraș. Pe partea financiară, nu m-aș muta la țară dacă aș avea credite pe la diverse bănci.
- Obligațiile sociale. Aici, în primă fază aș baga școlarii. Nu aș retrage un copil dintr-o școală de oraș ca să-l mut undeva la țară. Și nu musai din cauza faptului că la școala de țară învățământul ar fi inferior celui de la oraș, mai degrabă nu aș rupe copilul de mediul lui.
- Nu m-aș muta la țară până nu aș testa puțin viața la țară. Cum am spus, pare idilic dar nu e chiar așa. Viața la țară e un pic mai complexă decât pare la prima vedere, ai de făcut diverse activități, toate au un orar al lor și posibil ca până te adaptezi să-ți piară cheful de locuit la țară.
O altă greșeală pe care o văd făcută de mulți dintre cei ce aleg să se mute la țară este cea legată de casă. Se bucură la câte o dărăpănătură tradițională și vor să o renoveze și în loc să stea cu o cană de cei la gura sobei, ajungă să bage în casa aia atât de mulți bani și nervi încât, la momentul în care într-un final ajug să o termine de renovat nu mai au altă variantă decât să zică că, am cheltuit foarte mult cu renovatul casei dar da, a meritat. Cum ziceam, fiecare e liber să-și cheltuie banii și timpul cum crede de cuvință însă, dacă tot te muți la țară pentru a trăi liniștit de ce nu mai pui câteva mii de euro în plus și să cumperi o casă mai de doamne ajută? Că oricum și în aia vei mai băga bani, că o izolație, că vrei o baie în casă cu wc în casă, că vrei să dai o lavabilă.
Altfel, în altă ordine de idei, o să mai revin pe parcurs cu diverse articole pe subiect. E un fel de pregătire pentru ce va urma…că da, într-un final, când voi rezolva cele două puncte de mai sus asta se va întâmpla, mă voi muta la țară. Până atunci pregătesc terenul și cred cu tărie că dacă tot te muți la țară o faci pentru a te relaxa, pentru a te bucura puțin de o viață tihnită nu ca să te transformi în tractor.