Cel mai bun compostor ecologic pentru gospodărie

Dacă ți-a ajuns la ureche că s-a dat o lege ce interzice arderea resturilor vegetale din gospodărie, să știi că este adevărat. Este vorba de legea  Legea Compostului – Legea 181/2020privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. În condițiile acestea, ai nevoie de un compostor bun. Desigur, poți merge și pe varianta clasică să faci compost în mod tradițional însă acest lucru presupune mai multă muncă, un spațiu pentru depozitarea materiei vegetale ce poate fi uneori inestetic mai ales dacă e vorba de o curte amenajată. Un alt avantaj oferit de o pubelă de compost este și estetica, o astfel de ladă poate fi integrată foarte ușor în designul grădinii.

Dincolo de partea ecologică a compostării resturilor vegetale, compostul este cel mai bun fertilizator organic. La scară naturală, cel mai bun compost este așa numitul „pământ de pădure” unde fenomenul de compostare se dezfășoară în mod natural. o definiție a compostului ar fi : Îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. Cum spuneam mai sus sau cum ați găsit și voi pe internet, compostul este un îngrășământ organic ce reușește să îmbogățească orice tip de sol. În aceste condiții, compostarea resturilor vegetale este un mare beneficiu, compostul rezultat putând fi folosit cu rezultate foarte bune în gospodărie. Altfel, dacă ești interesat de obținerea unor recolte cât mai naturale dar și pentru creșterea recoltei, ai nevoi de un compostor ecologic. Iar dacă te întrebi care este cel mai bun compostor ecologic pentru resturile vegetale, mai jos avem și câteva dintre cele mai populare compostoare găsite prin magazinele de profil.

Compostor grădină

Alegerea unui compostor bun se face în primul rând în funcție de cantitatea de resturi vegetale rezultate în gospodărie. De exemplu, într-o gospodărie în care se cultivă inclusiv legume și alte zarzavaturi, este recomandat o ladă pentru compost de dimensiuni mari. Un exemplu în acestă direcție este compostorul modular CompoGreen 1200L . Lada pentru compost este realizată din polipropilenă izolatoare de culoare neagră, are o capacitate de 1200 de litri și este complet pliabilă pentru o depozitare ușoară. Dimensiunile compostorului sunt destul de generoase și se pretează pentru gospodării unde cantitatea de material compostabil este mare.

  • Lungime: 1980mm
  • Latime: 719mm
  • Inaltime: 826mm

[inbound_button font_size=”16″ color=”#c8232b” text_color=”#ffffff” icon=”arrow-circle-right” url=”https://l.profitshare.ro/l/8608581″ width=”” target=”_blank”]Cumpără compostor CompoGreen 1200 L[/inbound_button]

Principiul compostării este unul destul de simplu, resturile vegetale, sub influența umezelii și a temperaturii ridicate, intră în putrefacție. Ce poți pune într-un compostor? În principiu poți pune la compostat orice material organic, începând cu iarba rezultată din tunderea gazonului și până la resturile rezultate în bucătărie dar și hârtie sau bucăți de carton. Iarbă, tulpini de legume sau crengi de la toaletarea copacilor. În cazul materialului lemnos se recomandă tocarea acestuia, bucățile groase de lemn putrezind mai greu în comparație cu alte tipuri de vegetație. Pentru obținerea unui compost de calitate este recomandat ca în compostor să se adauge și un așa numit accelerator de compost. Acest accelerator de compost conține un amestec de bacterii și enzime care permit compostarea rapidă a deșurilor vegetale. Totodată, pentru grăbirea procesului de compostare, în lada de compost se poate adăuga câteva lopeți de pământ și chiar sare de masă.

Dacă te-ai hotărât să compostezi deșeurile vegetale din gospodărie și să produci un compost de calitate, alternativa ar fi să-ți confecționezi singur o ladă de compost sau să achiziționezi una. Cum spuneam și mai sus, cel mai bun compostor este cel care reușește să ofere spațiul necesar pentru volumul de deșeuri rezultate în gospodărie.  Dacă exemplul dat cu compostorul CompoGreen nu este unul potrivit, acesta fiind un compostor destul de generos, mai jos încă trei exemple ce ar trebui să acopere necesarul pentru o gospodărie:

  1. Compostor Keter 650 L
  2. Compostor Strend Pro EVOGREEN, 630 litri
  3. Compostor maro cu baza Keter 340 L

Desigur, dacă vrei un compost de calitate superioară, mult mai organic și hrănitor pentru grădina ta de legume, cel mai bine este să faci un compostor în care să încerci o mulțime de rețete de compost însă, acest demers presupune un grad de implicare mult mai ridicat decât în cazul compostoarelor din comerț. Indiferent de ce tip de compostor alegi, alegând să valorifici deșeurile vegetale rezultate din gospodărie, un mare plus îl vei opține prin simplul fapt că legumele tale vor crește într-un sol mult mai bogat.

Scroll to Top