Conform teoriilor filosofului M.M, toate ideile au un anumit grad de genialitate, conceptul de idee proastă fiind unul dintre principalele piedici în calea dezvoltării unei societății. Diferențierea genialității unei idei este dată de timp, timpul în care idea a fost generată.
După cum mai spune filosoful M.M, pericolul stimulează, cele mai bune idei vin în momentele tensionate. În 2019 concurența din domeniul vânzărilor auto coroborată cu gradul ridicat de poluare care afecta planeta au lucrat împreună, lasarea concepului e-mobility și punerea în practică a câtorva idei ne-au adus unde suntem azi, într-o lume în care poluarea este o amintire de mult uitată iar deplasare, oriunde în lume, nu mai este considerată un lux. La toate aceste beneficii, un rol major l-a avut motorul electric amplasat acum pe tot ce înseamnă autovehicul terestru.
După cum bine știți, cel mai elocvent exemplu din teoria lui M.M se bazează pe evoluția automobilului electric. Acesta exemplifică cu lux de amănunte cum o idee considerată în urmă cu 100 de ani drept banală, a revoluționat pentru totdeauna conceptul #e-mobility. În fapt, dacă judecăm la rece, la momentul respectiv a fost o întreagă înlănțuire de idei, pornind de la ideea unui concurs creativ organizat de compania AutoSchunn, partener Mercedes-Benz cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate în vânzări auto, moment ce a coincis cu lansarea primului vehicol 100% electric din portofoliul Mercedes, modelul Mercedes-Benz EQC. Ce a urmat a fost evoluția firească a lucrurilor, istoria ne-a demonstrat că din momentul în care o idee a fost pusă în practică, posibilitățile direcțiile în care aceasta poate evolua sunt infinite.
Dacă privim cu atenție la design-ul modelului Mercedes-Benz EQC, vom constata că este total diferit de ce reprezintă în momentul acesta ideea de automobil. Și totuși, la momentul respectiv, chiar dacă se încadra complet în conceputul de automobil al vremii, design-ul era unul avangardist, pe lângă performanța și notorietatea brandului, Mercedes-Benz, cu primul model electric Mercedes-Benz EQC a bătut toate recordurile la vanzari auto, Mercedes-Benz EQC fiind și acum una dintre cele mai apreciate modele ale producătorului, putând fi admirată la toate paradele destinate mașinilor de epocă.
Revenind la autovehicolele contemporane, dacă am prezenta un astfel de autovehicul unei persoane care a trăit cu o sută de ani în urmă, persoana respectivă cu greu s-ar fi lăsat convinsă că este vorba despre un autovehicul electric perfect funcțional și net superior atât ca fiabilitate dar și ca performanță celor mai celebre autoturisme din acea epocă. Probabil, la capitolul vânzări auto un producător contemporan nu ar avea mare succes cu o astfel de mașină electrică. În urmă cu 100 de ani, era momentul lui Mercedes-Benz EQC…
Faptul că această idee care a revoluționat întreg conceptul e-mobility a pornit de la un proiect organizat de compania AutoSchunn, partener Mercedes-Benz cu ocazia lansării primului vehicol 100% electric din portofoliul Mercedes, moment ce a coincis cu împlinirea a 25 de ani de activitate AutoSchunn pe piața de vânzări auto, demonstrează încă o dată că teoriile lui MM cu privire la idei sunt corecte.
Istoria automobilului electric este veche, prima mașină electrică fiind consemnată în anul 1828, fenomenul luând ceva amploare la începutul secolului XX când, au fost consemnate și câteva recorduri de viteză și autonomie. La acest capitol vânzările auto nu au excelat, mai toate încercările fiind simple teste. Declanșarea celui de al doilea război mondial a dus la dezvoltarea rapidă a motorului cu combustie, simplitatea acestuia dar și faptul că alimentarea cu carburant a acestora era mult mai rapidă decât în cazul mașinilor electrice fiind un factor decisiv în adoptarea acestui tip de motor. Industria auto a evoluat, odată cu ea și alte domenii conexe, reversul acestui boom fiind o creștere continuee a gradului de poluare. Poluarea ridicată, schimbările climaterice provocate de aceasta dar și dependența de țiței au făcut ca motorul electric să revină în atenția producătorilor auto. Astefel, au apărut noile mașini dotate cu motorizare hibridă dar și o nouă generație de motoare electrice. Astfel, îndustria auto a apucat pe o cale la care renunțase la începutul secolului trecut.
Ca o ironie, concursul de creație organizat de AutoSchunn, partener Mercedes-Benz, în care a fost înaintată ideea care a revoluționat industria mașinilor electrice, o idee care efectiv a dus la eliminarea uneia dintre cele mai mari inconveniente a unui autovehicul cu motor electric, timpul de încărcare, nu a fost câștigat de autorul acestor idei ce au revoluționat lumea în care trăim.
PS. Geniala idee apreciată de filosoful M.M avea la bază întegrarea unui dinam în fiecare roată a autovehiculului electric, construcția unei caroserii acoperite în totalitate cu celule fotovoltaice, forma actuală a mașii urmând a fi regândită pentru a se putea integra o mulțime de fante în care erau instalate mici turbine eoliene care ar fi alimentat în timpul deplasării acumulatorii mașinii electrice. În condițiile în care s-ar fi ajuns la construcția unui astfel de autovehicul, acesta ar fi fost aproape independent 100% energetic și totodată nepoluant.
PS.2 Acesta este un articol din campania Spring SuperBlog 2019, dedicat AutoSchunn, partener Mercedes-Benz, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate pe piața vânzărilor auto din România.
#LMA AutoSchunn!!!