Vremurile când pentru o drumeție pe munte alegeai un toiag din pădure sunt de mult apuse. Acum, toți pasionații de drumeție montană au la dispoziție o gamă largă de bețe de trekking. Care sunt cele mai bune bețe de trekking? Probabil, pentru cei ce folosesc bețele de trekking ocazional, cele mai bune bețe de trekking sunt bețele de trekking cu antișoc de la Forclaz, un băț relativ ieftin și foarte bun mai ales pentru cei se încumetă ocazional pe poteci de munte.
Cele mai bune bețe de trekking
- Set bete telescopice Black Diamond Trail Cork
- Bete trekking Summit Northfinder
- Băț Drumeție Ridge Hiker
- Bețe trekking Northfinder All Terrain
Altfel, pentru ture lungi și dese, dacă tot vrei un echipament sigur și de calitate, merită să investești ceva bănuți într-o pereche de bețe serioase pentru că diferența va fi sesizabilă. Sunt câțiva producători de echipament montan ce se pot lăuda cu unele dintre cele mai bune bețe de trekking. Astfel, poți alege o pereche de bețe de trekking bune de la Black Diamond sau ceva bețe de trekking, o idee mai ieftine dar calitative de la Northfinder.
Deși pare simplu la prima vedere, alegerea unor bețe de trekking bune poate fi simplificată destul de mult dacă ești atent la câteva detalii. Generalizând puțin, așteptările de la un băț de trekking ar fi legate de rezistență, greutate, calitate și preț. Mergând puțin mai în profunzimea lucrurilor vei vedea că pentru a alege o pereche de bețe de trekking bune pe care să te poți baza pe orice tip de teren este ceva mai complicat. Stai liniștit, nu e avion, trebuie doar un pic de atenție la detalii. Pentru a fi sigur că ți-ai achiziționat cele mai bune bețe de trekking poți fie să ceri un sfat, o recomandare în cercul de prieteni pentru că se știe, muntele este arareori pentru solitari. A doua varintă ar fi să ai tu o idee despre ce presupune un băț de trekking bun. Și pentru asta, câteva vorbe despre bețele de trekking.
Ca idee generală, cele mai bune bețe de trekking sunt bețele care:
- cântăresc cât mai puțin,
- sunt telescopice și pot fi setate în funcție de înălțime, de tipul terenului,
- sunt prevăzute cu sistem antișoc,
- au mânere ergonomice prevăzute cu curele de siguranță,
- au un sistem de blocare a segmentelor cât mai sigur, fie cu clipsuri fie cu un sistem dublu de înfiletare.
Constructiv, bețele de trekking ideale sunt construite fie din aluminiu fie din fibră de carbon cu scopul de a cântări cât mai puțin. De obicei, bețele de calitate sunt mai scumpe. La capitolul bețe de trekking ieftine, un băț de trekking bun este Forclaz MH500. Un alt factor ce ține de calitatea unui băț de trekking este dată de materialele din caresunt construite mânerele bățului. Și aici avem câteva tipuri de mâner:
- Mânere din spumă. Aceast tip de mâner este destul de des întâlnit, este un mâner ce absoarbe umiditatea generată de mâinile transpirate și este foarte plăcută la atingere.
- Mânere din plută. Aceast tip de mâner asigură o priză bună, rezistă la umiditate în cazul mâinilor transpirate, contribuie alături de sistemul antișoc la scaderea vibrațiile și se conformează formei mâinilor.
- Mânerele din diverse tipuri de cauciuc. Acest tip de mâner este recomandat în general celor ce folosesc bățul de trekking pe timp rece pentru că acest tip de material protejează palmele de frig, șocuri și vibrații. În atare condiții, bețele de trekking cu mâner din cauciuc sunt recomandate în special drumețiilor de primăvara, toamnă și iarnă.
Dacă am discutat despre mânerele bățului de trekking, acum și câteva cuvinte despre celălalt capăt al bățului. Aici vom regăsi două tipuri de rozete. Rozetele de vară și cele de iarnă, cu un diametru mai mare special concepute pentru mersul prin zăpadă. Dincolo de rozete se află vârful bățului care poate fi fabricat din carbid sau din oțel.
Avantajele folosirii bețelor de trekking în timpul drumeției sunt multiple…asta pe lângă momentele în care ajungi pe lângă o stână sau undeva unde câinii au un simț al proprietății destul de dezvoltat. Astfel, avantajele bețelor de trekking sunt:
- preiau din greutatea rucsacului prin redistribuirea greutății pe mai multe puncte de sprijin,
- ajută la prevenirea umflării mâinilor din cauza bretelelor de la rucsac, bretele ce afectează circulația sangvină,
- sunt forte utile la urcare pe porțiuni alunecoase sau cu inclinație mare unde te „tragi” în beți,
- ajuta foarte mult la coborare unde folosirea bețelor de trekking preia foarte mult din tensiunea din genunchi
- ajută la menținerea ritmului de mers,
- ajuta la mentinerea echilibrului la traversarea porțiunilor mai delicate din traseu (spre exemplu la traversarea unui râu, o zonă alunecoasă, fețe de iarbă, etc)

Pingback: Știu ce vrei de Crăciun - 5 idei de cadouri de Crăciun - Două.ro
Pingback: Știu ce vrei de Crăciun - 5 idei de cadouri de Crăciun - Două.ro