Am zis in articolul despre curatarea ruginei ca am prestat pentru o perioada ceva activitati de vopsitor auto. Pe langa indemanare si un pistol de vopsit bun, un lucru esential era un compresor de aer bun.
Pentru ca mi-au trecut prin mana cateva compresoare, incepand cu unul artizanal construit dintr-un motor de frigider, apoi inca un compresor construit dintr-un compresor de camion RABA antrenat de un motor trifazic si intr-un final am reusit si mi-am cumparat un compresor bun, fabricat de niste oameni care chiar cu asta se ocupau, zic sa vedem care este cel mai bun compresor cu aer ce se poate cumpara pentru a avea pe ce sa pui mana in gospodarie cand ai nevoie. Posibil ca noțiunea de cel mai bun compresor să difere de la caz la caz însă pentru diverse treburi, un compresor bun cred că poate fi ales fără probleme din cele trei modele de mai jos.
Trei compresoare de aer ce le-aș cumpăra oricând:
- Un compresor cu un raport calitate/pret bun >>>Compresor aer Steinhaus PRO-COM50, 50l, 1500W, 2CP, 8bar, 206l/min
Acum, privind inapoi si vazand si preturile din magazine nu as mai recomanda nimanui sa-si construiasca un compresor artizanal decat daca este pasionat de astfel de lucruri.
Revenind la cum alegi un compresor bun, mai ales cand nu ai nevoie de un compresor zilnic, un lucru de luat in seama este pretul. Poti sa gasesti un compresor bun incepand cu 5-600 de lei. Pretul este influentat de performante, brand sau tipul compresorului-cu ulei sau fara ulei. Ca si parere personala, daca vrei un compresor bun, alege un compresor cu ulei chiar daca presupune ceva mentenanta in plus.
Daca cauti cel mai bun compresor cu aer, pe langa pret, mai sunt cateva lucruri de luat in considerare pentru a fi multumit de alegerea facuta.
Presiunea si debitul de aer– strict pentru uzul casnic, pentru a acoperi o paleta cat mai larga de intrebuintari, un compresor bun este un compresor ce dezvolta o presiune de minim 6 atmosfere si elimina un minim de 150 l/minut. Pentru ca aceste valori trebuiesc dezvoltate undeva, un alt factor de luat in calcul este capacitatea rezervorului de aer. Recomandat ar fi un rezervor de 50 L pentru a preveni pornirile dese ale motorului.
Pe parte constructiva si de design nu cred ca are prea mare importanta culoarea, important este sa fie functional si usor de transportat. Daca compresorul necesita mutari frecvente, este recomandata alegerea unui compresor de aer dotat cu roti si maner de transport. Totodata este recomandat sa alegem un compresor de aer dotat cu manometre pentru masurarea presiunii, supapa de refulare (regulator de presiune) si nu in ultimul rand un robinet de eliminare a condensului.
- O alta varianta de compresor bun >>> Compresor aer pe ulei Einhell TE-AC 270/50/10, 50 l, 1.8 kW, 10 Bar
Motorul este foarte important in conditiile in care se doreste achizitionarea unui compresor de aer bun. Cele mai multe compresoare din gama hobby sunt dotate cu motoare monofazice de minim 1 500 W. Si aici se pot gasi doua variante-cu transmisie directa sau prin curea.
Accesorii-Anumite compresoare vin si cu ceva accesorii la pachet. Fie ca este vorba de un furtun sau de un kit cu accesorii…pistoale de suflat/umflat, pistol de vopsit. Aceste accesorii nu sunt varf de gama dar, cu marea lor majoritate poti sa-ti faci treaba linisti. Daca nu aveti deja astfel de accesorii pe acasa, este recomandat sa cautati un compresor ce vine si cu un astfel de pachet.
- O varianta de compresor cu kit de accesorii >>> Compresor Geko 24 L, 8 bar, 210 l/min, 2.5 kW, 2 iesiri+ Kit 5 accesorii
Garantia– este inca un factor de luat in seama in momentul in care alegem un compresor bun.
Prin acest articol am trasat cateva generalitati prin care sper sa vin in intampinarea celor care vor sa-si achizitioneze cel mai bun compresor de aer. Sunt doar cateva date generale, restul depinde de bugetul fiecaruia.