Care e cel mai bun gin?

Sunt unul dintre băutori ocazionali de gin din lume. Pot să fac diferența dintre un gin bun și unul mai puțin bun. Cumva, contextual, am avut ocazia să degust diverse tipuri de gin, majoritatea dintre cele populare pe la noi, gin ieftin, că din cel scump și bun, ori nu-l găseam prin cârciumile pe unde mai umblam ori alegeam altceva. Și azi mi s-a făcut poftă de gin. Acasă nu mai aveam iar de la Mega din colț nu m-a atras nimic. Drept urmare, am comandat un gin Sipsmith de 41.6%. Am mai băut și mi-a plăcut, este poate cel mai bun gin băut de mine. În fine, ideea poftei de gin e ceva mai veche.

Acum ceva vreme, într-o seară, am avut o discuție despre gin pe grupul de whatsapp cu prietenii mei. Am făcut fiecare câte un top personal. Normal, la câte tipuri de gin există pe lumea asta, n-ai ficat să le încerci pe toate însă, dacă ești pasionat de gin și-ți place, măcar să încerci să bei un gin bun. Că ginul este pentru degustat, nu pentru trotilat.

Ca să avem topul complet, mai jos, pe lângă gin-ul Sipsmith preferat de mine, las și preferințele prietenilor mei.

Gin Sipsmith

Gin Hendrick’s(click pe link pentru că momentan e la reducere)

Gin Monkey 47 Dry

Gin Marylebone 

 

După cum se vede, cele patru ginuri evidențiate în discuția cu prietenii mei nu sunt chiar ieftine, deci, cumva, calitatea unui gin este cumva raportată și la prețul ginului respectiv. Dincolo de preț, în funcție de gustul fiecăruia, nu prea poți face un top în care să spui sigur care este cel mai bun gin din lume. Da, cumva te poți raporta la concursurile în care sunt votate și premiate cele mai bune ginuri din lume, unul dintre acestea fiind World Gin Awards unde, unul dintre gin-urile premiate cu aur în 2020 este Marylebone Cask Aged Gin. Mișto la acest gin este faptul că a câștigat două dintre cele mai tari concursuri din domeniu, atât World Gin Awards  din UK dar și medalia de aur la World Spirits Competition din San Francisco, cel mai tare concurs din zona asta a băuturilor. Clar, dacă vrei un etalon în ceea ce înseamnă un gin bun, începi cu un gin premiat.

Că tot ziceam zilele trecute că nu-mi găsesc direcția cu blogul acesta, m-am tot uita să văd dacă există interes pentru zona asta a gin-ului. Pe la noi, articolele despre gin sunt relativ puține, ginul nefiind totuși o băutură foarte populară pe la noi.  Poate și din cauza prețului. În fine, ideea este că exită interes pentru acest tip de băutură și la noi. Nu zic eu, o zic statisticile google. În fine, dacă la noi e așa și așa, pe afară, mai ales la englezi și americani am găsit o grămadă articole despre gin. Despre toate tipurile de gin, despre preferințele în materie de gin ale autorilor fiecare având propriul lui top cele mai bune ginuri. E, și e fascinantă această lume a ginului, există atâtea rețete și atâtea sortimente încât m-am pierdut în lectură. Și-mi place, m-am uita chiar și după ceva rețete de preparat gin acasă. Și poate o să încerc…

Revenind la discuția despre top cel mai bun gin, nu aveam gin în casă, că vara asta am dus-o pe bere și prosecco. Și cum dezbăteam noi care e cel mai bun gin băut, așa mi-a venit o poftă…Dar mi-a trecut. Până în weekend când am ajuns pentru ultima oară la mare, la vecinii bulgari. La restaurant, mă uitam pe meniu și mi-au căzut ochii pe gin. Două sortimente de gin aveau în meniu, Savoy și încă unul pe care nu-l mai rețin. Am optat pentru Savoy, un gin bulgăresc produs după rețetă olandeză. Bunicel, nu cel mai bun gin dar nici cel mai nașpa. Adică, dacă nu am opțiune, e de comandat.

Și dacă tot am debutat cu subiectul acesta despre gin, o să tot scriu despre subiect, e interesant și nu pare a exista mare concurență. Bun, până mă pun la punct cu toate informațiile despre gin, de încheiere, mai las cele mai importante tipuri de gin. În viitor o să le iau pe rând, o să caut înformații, o să le public.

Cate Tipuri de Gin exită

Pentru ca o băutură spirtoasă pentru a fi catalogată gin, aroma principală trebuie să fie cea de ienupăr. Astfel, există trei mari tipuri de gin.

  • Ginul de ienupăr

În general, aceasta e o categorie largă, care nu include multe dintre produsele de pe piață din ziua de azi. Totodată, este o formulă istorică de gin, produsă în recipiente vechi, din terci fermentat de cereale. Odată ce a atins un grad moderat de tărie, de regulă sub 70%, se redistilează împreună cu ierburi aromatice, pentru a se extrage componentele respective, între care cea mai puternică aromă e cea de ienupăr.

  • Ginul distilat

Acest gin e produs prin redistilarea alcoolului etilic, care are o tărie de 96%. Acestuia i se introduce apoi ienupăr și, uneori, câteva alte tipuri de plante ierboase. Cerința pentru ca această băutură să fie numită gin este ca ienupărul să aibă aroma predominantă.

  • Ginul londonez

Este unul dintre cele mai răspândite tipuri de gin, denumit adesea London Dry Gin. Se produce prin utilizarea alcoolului etilic, care e redistilat împreună cu un conținut de metanol de 5 gr / hectolitru, ce are o concentrație alcoolică de 100%. Pentru a fi considerat London Gin, nu trebuie adăugați îndulcitori care să depășească 0,1 gr / litru în sticla bună de vânzare. Sursă:academiabarbatilor.ro

Inițial mă gândeam ca articolul acesta să fie un fel de review la ginul Sipsmith de 41.6%. comandat ieri și pe care trebuie să merg să-l ridic de la pickpoint-ul emag…dar cum ziceam, m-am luat cu cititul despre tipurile de gin și o să las părerile despre Sipsmith pentru data viitoare. După cum ziceam, există o mulțime de informații despre gin și o să încerc să adun și pe site o parte din aceste informații.

De final, deși acest site nu prea are parte de comentarii, în cazul în care ajungi la articolul acesta, poți lasa un comentariu în care să spui care este ginul preferat iar dacă ești consumator de gin, poți lăsa și un top cel mai bun gin băut. Pentru că din ce am observat, fiecare are un top personal al celor mai bune gin-uri.

 

4 comments to “Care e cel mai bun gin?”
  1. Pingback: Am băut gin Bombay Sapphire – Brandabil.eu

  2. Pingback: Ce s-a citit bine în 2021 – Brandabil.eu

  3. Pingback: Am cumpărat o sticlă de Hampstead London Gin de la Lidl – Brandabil.eu

  4. Pingback: Următorul gin pe listă e Malfy Limone – Brandabil.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: