Sunt unul dintre băutori ocazionali de gin din lume. Pot să fac diferența dintre un gin bun și unul mai puțin bun. Cumva, contextual, am avut ocazia să degust diverse tipuri de gin, majoritatea dintre cele populare pe la noi, gin ieftin, că din cel scump și bun, ori nu-l găseam prin cârciumile pe unde mai umblam ori alegeam altceva. Și azi mi s-a făcut poftă de gin. Acasă nu mai aveam iar de la Mega din colț nu m-a atras nimic. Drept urmare, am comandat un gin Sipsmith de 41.6%. Am mai băut și mi-a plăcut, este poate cel mai bun gin băut de mine. În fine, ideea poftei de gin e ceva mai veche și s-a rezolvat cu unul dintre cele mai bune ginuri consumate vreodată.
Acum ceva vreme, într-o seară, am avut o discuție despre gin pe grupul de whatsapp cu prietenii mei. Am făcut fiecare câte un top personal cu ce tipuri de gin am consumat, care gin ne-a plăcut mai mult. Normal, la câte tipuri de gin există pe lumea asta, n-ai ficat să le încerci pe toate însă, dacă ești pasionat de gin și-ți place, măcar să încerci să bei un gin bun. Că ginul este pentru degustat, nu pentru trotilat.
Ca să avem topul complet, mai jos, pe lângă gin-ul Sipsmith preferat de mine, las și preferințele prietenilor mei.
Gin Hendrick’s(click pe link pentru că momentan e la reducere)
Că tot ziceam zilele trecute că nu-mi găsesc direcția cu blogul acesta, m-am tot uita să văd dacă există interes pentru zona asta a gin-ului. Pe la noi, articolele despre gin sunt relativ puține, ginul nefiind totuși o băutură foarte populară pe la noi. Poate și din cauza prețului. În fine, ideea este că exită interes pentru acest tip de băutură și la noi. Nu zic eu, o zic statisticile google. În fine, dacă la noi e așa și așa, pe afară, mai ales la englezi și americani am găsit o grămadă articole despre gin. Despre toate tipurile de gin, despre preferințele în materie de gin ale autorilor fiecare având propriul lui top cele mai bune ginuri. E, și e fascinantă această lume a ginului, există atâtea rețete și atâtea sortimente încât m-am pierdut în lectură. Și-mi place, m-am uita chiar și după ceva rețete de preparat gin acasă. Și poate o să încerc…
Revenind la discuția despre top cel mai bun gin, nu aveam gin în casă, că vara asta am dus-o pe bere și prosecco. Și cum dezbăteam noi care e cel mai bun gin băut, așa mi-a venit o poftă…Dar mi-a trecut. Până în weekend când am ajuns pentru ultima oară la mare, la vecinii bulgari. La restaurant, mă uitam pe meniu și mi-au căzut ochii pe gin. Două sortimente de gin aveau în meniu, Savoy și încă unul pe care nu-l mai rețin. Am optat pentru Savoy, un gin bulgăresc produs după rețetă olandeză. Bunicel, nu cel mai bun gin dar nici cel mai nașpa. Adică, dacă nu am opțiune, e de comandat.
Și dacă tot am debutat cu subiectul acesta despre gin, o să tot scriu despre subiect, e interesant și nu pare a exista mare concurență. Bun, până mă pun la punct cu toate informațiile despre gin, de încheiere, mai las cele mai importante tipuri de gin. În viitor o să le iau pe rând, o să caut înformații, o să le public.
Cate Tipuri de Gin exită
Pentru ca o băutură spirtoasă pentru a fi catalogată gin, aroma principală trebuie să fie cea de ienupăr. Astfel, există trei mari tipuri de gin.
- Ginul de ienupăr
În general, aceasta e o categorie largă, care nu include multe dintre produsele de pe piață din ziua de azi. Totodată, este o formulă istorică de gin, produsă în recipiente vechi, din terci fermentat de cereale. Odată ce a atins un grad moderat de tărie, de regulă sub 70%, se redistilează împreună cu ierburi aromatice, pentru a se extrage componentele respective, între care cea mai puternică aromă e cea de ienupăr.
- Ginul distilat
Acest gin e produs prin redistilarea alcoolului etilic, care are o tărie de 96%. Acestuia i se introduce apoi ienupăr și, uneori, câteva alte tipuri de plante ierboase. Cerința pentru ca această băutură să fie numită gin este ca ienupărul să aibă aroma predominantă.
- Ginul londonez
Este unul dintre cele mai răspândite tipuri de gin, denumit adesea London Dry Gin. Se produce prin utilizarea alcoolului etilic, care e redistilat împreună cu un conținut de metanol de 5 gr / hectolitru, ce are o concentrație alcoolică de 100%. Pentru a fi considerat London Gin, nu trebuie adăugați îndulcitori care să depășească 0,1 gr / litru în sticla bună de vânzare. Sursă:academiabarbatilor.ro
Inițial mă gândeam ca articolul acesta să fie un fel de review la ginul Sipsmith de 41.6%. comandat ieri și pe care trebuie să merg să-l ridic de la pickpoint-ul emag…dar cum ziceam, m-am luat cu cititul despre tipurile de gin și o să las părerile despre Sipsmith pentru data viitoare. După cum ziceam, există o mulțime de informații despre gin și o să încerc să adun și pe site o parte din aceste informații.
De final, deși acest site nu prea are parte de comentarii, în cazul în care ajungi la articolul acesta, poți lasa un comentariu în care să spui care este ginul preferat iar dacă ești consumator de gin, poți lăsa și un top cel mai bun gin băut. Pentru că din ce am observat, fiecare are un top personal al celor mai bune gin-uri.
Revenind la ideea din titlu, chestia asta cu cel mai bun gin cred că ține de gustul fiecăruia. Este normal să simți diferența dintre un gin de calitate și unul ieftin dar cred că cel mai bun gin rămâne acela cu care rezonezi tu.
Pingback: Am băut gin Bombay Sapphire – Brandabil.eu
Pingback: Ce s-a citit bine în 2021 – Brandabil.eu
Pingback: Am cumpărat o sticlă de Hampstead London Gin de la Lidl – Brandabil.eu
Pingback: Următorul gin pe listă e Malfy Limone – Brandabil.eu