Bormașină electrică cu mandrină SDS sau cu mandrină clasică?

Dacă s-o mai întreba cineva care este cea mai bună bormașină electrică cu mandrină SDS Plus, posibil ca în acest articol să afle răspunsul. Bun, în cazul sistemelor de prindere a burghielor în bormașină, există câteva tipuri…bormașină cu mandrină clasică cu cheie, bormașină cu mandrină cu prindere rapidă și bormașină electrică cu mandrina SDS Plus. În concluzie, dacă ar fi să mergem pe teorie, nu exită bormașină electrică cu mandrină SDS Plus, aici suntem deja în zona rotopercutoarelor. Acum că s-a lămurit problema, poți merge pe un ciocan rotopercutor mai micuț și să-i zici în continuare bormașină cu prindere SDS Plus, un exemplu în acest sens fiind bormasina electrica cu percutie,Wainer,1000 W, cu două mandrine, dintre care una fiind pentru sistemul SDS Plus. Minunea asta cântărește 2.7 kg. Dacă sunt disponibili ceva bănuți în plus, o altă alegere ceva mai inspirată ar fi Bosch PBH 2500 RE Compact, 600 W, 2000 RPM, SDS Plus însă aici, nu există decât mandrină SDS Plus.

Cum majoritatea mașinilor de găurit electrice sunt dotate cu mandrină de 13 mm, cu prindere rapidă sau cu cheie, uneori ai nevoie de sistemul SDS, un sistem de prindere a burghiului foarte sigur. Există posibilitatea de a achiziționa un adaptor pentru mandrină SDS Plus, dar nu cred că e soluția optimă, este mai degrabă un compromis. În fine, după cum spuneam, sistemul de prindere al burghiului, SDS Plus te bagă mai degrabă în zona ciocanelor demolatoare, există câteva modele de mașini electrice de găurit cu două mandrine, clasic și SDS. Clar, există o diferență de preț, o bormășină clasică cu percuție și mandrină cu cheie poate fi cumpărată cu 100-200 de lei iar pentru o bormașină electrică cu mandrină SDS Plus, cam trebuie să te pregătești de un preț dublu.

Câteva exemple de astfel de mașini de găurit cu două mandrine:

Din ce văd în jurul meu, uneori chiar ai nevoie de o bormașină electrică cu două mandrine interschimbabile, una normală și cealaltă mandrină SDS Plus, pentru treburi mai serioase, gen găuri în beton. Din păcăte, oferta de astfel de scule este destul de limitată, ai de ales între o mașină de găurit clasică, cu percuție iar de la un anumit grad de dificultate, vrei nu vrei, trebuie să te orientezi către un ciocan rotopercutor, chiar și unul ieftin, dar în mod clar, superior unei mașini de găurit clasice, cu percuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: