Baschetul pentru copii

Am aflat de la radio că echipa de baschet U-BT Cluj este lider în grupa K din Top 16 a grupelor Champions League. Nu sunt cel mai mare fan al baschetului, nu mai urmăresc din vremurile în care Jordan urca echipa din Chicago în istoria baschetului. Apropo, chiar recomand documentarul despre Michael Jordan. În fine, ideea este că m-am uitat să văd de pe unde sunt componenții echipei campioane a României la baschet. Asta pentru că știam că baschetul în România s-a dus în jos la fel ca multe alte sporturi. Și, surprinzător, printre americani, baschetbaliști din fosta Iugoslavie, un jucător din Cuba, unul din Mali, există și jucători de baschet născuți și crescuți în România. Cumva, e logic ca în sportul acesta să se caute jucători înalți dar mă gândesc că e loc și pentru jucători de baschet de înălțime medie. Și sunt câteva excepții, e drept, tot mai puține în ultima perioadă…că mă gândesc că pentru Isaiah Thomas la 1,75 metri ai săi a fost destul de greu printre giganții din NBA. În fine, să nu divagăm și să încercăm să-i îndreptăm pe cei mici și către baschet nu doar spre FIFA 22.

Mă uitam că pentru un copil începător în baschet, dincolo de înscrierea într-un club de baschet, că sunt câteva, un echipament minim nu este foarte scump. De exemplu, o minge Tarmak No7 costă vreo 50 lei. Alte costuri cu baschetul pentru copii ai mai avea la achiziționarea:

Și gata strictul necesar pentru baschet. Desigur, în timp, dacă copilul este atras de cest sport poți merge către un club de baschet pentru copii. Atunci cu siguranță costurile practicării acestui sport vor crește însă, spre deosebire de alte sporturi, baschetul cred că oferă mai multe avantaje. Mă gândesc că dacă ai un copil ce s-a îndrăgostit de  baschet, în timp poate aplica pentru o bursă la un colegiu de afară și de acolo…vezi mai ușor NBA-iul. Un alt avantaj pe care îl văd în practicarea baschetului, fără să fiu malițios, ține de calitatea oamenilor. Dacă ar fi să compar ce e în fotbalul nostru și ce este în baschet… ar părea că compar profesionala cu facultatea.

Că tot am amintit mai sus că printre jucătorii de baschet de la U-BT Cluj se regăsesc și jucători de baschet din fosta Iugoslavie, prin 2012 când am fost într-o vacanță prin Serbi și Muntenegru, am văzut o chestie foarte mișto. Pe drumul principal, undeva prin munți, erau amplasate coșuri de baschet. Cine avea chef să arunce la coș, o făcea direct din șosea. Băteai mingia pe asfalt și aruncai la coș. O treabă destul de periculoasă dacă nu ești atent la mașini…

Ideea însă e alta, acolo, în țările din fosta Iugoslavie, baschetul este practicat la scară largă iar acest lucru se vede și în baschetul de performanță. În România nu vezi coșuri și terenuri debaschet amplasate peste tot. Dacă stau bine să mă gândesc, în zona în care merg frecvent cu copii, singurele terenuri de baschet sunt în parcul IOR. Și culmea, cam tot timpul existăcineva acolo să joace baschet. Bine, în week-end am văzut că se joacă mai mult fotbal acolo… Ca idee de final,  dacă aveți planuri cu baschetul, avețiceva reduceri la echipament pentru baschet la Decathlon.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d