Adaptare la pandemia de coronavirus

Indiferent de cum se va termina această pandemie mondială, cred că cea mai mare greșeală a oamenilor este aceea de a aștepta. Da, e ok să respecți recomandările, să stai în casă, să păstrezi distanța față de restul oamenilor însă cred că cel mai indicat în această perioadă este să încerci să optimizezi toată activitatea și să încerci să te adaptezi la condițiile oferite de pandemie. Dincolo de sănătate, cea mai mare problemă în perioada de pandemie dar mai ales după va fi problema financiară. Va fi o criză economică atipică și destul de serioasă. Ce faci, cum te adaptezi la noile condiții? De ce nu încerci în perioada asta cât ești destul de limitat în mișcare să încerci să faci ceva planuri pentru vremea în care pandemia va deveni ușor-ușor amintire? 

Probabil, fie că stai cu ochii pe facebook sau prin alte zone de informare, chiar și alea pline de conspirații și propagandă, ți-au trecut prin fața ochilor ceva ce anunță că după pandemie multe lucruri se vor schimba, că multe nu vor mai fi cum au mai fost. Și atunci ce faci, cum abordezi pandemia? Stai și aștepți să vezi ce va fi, bagi capul în nisip și aștepți să treacă sau bagi bagi capul în butoiul cu apă rece și te pui pe treabă? Cred că primul pas în treaba asta ar fi să vezi de unde vin banii, cât viitor mai are slujba ta, ce poți face pentru a mai agășa ceva bănuți. Poate ar fi bine să vezi cam ce ai putea învăța în perioada asta ca mai apoi să folosești lucrul acesta când job-urile vor fi mai puține și bătaia pe ele va fi mai mare. Da, există tot felul de cursuri, tot felul de materiale din care poți învăța o nouă activitate…pentru început pot fi lucruri conexe cu activitatea ta sau chiar ceva nou, ceva la care te gândeai înainte de pandemie. Important este ca după această perioadă de izolare când timpul nu mai este o problemă să ieși mai pregătit.

Mă uitam la ultimii ani din viața mea și făceam o mică analiză în contextul dat de pandemia de covid-19. Și mi-am dat seama că mi-am schimbat atât percepția dar m-am și adaptat la anumite schimbări survenite în timp. Da, mi-au fost date peste cap anumite planuri, la unele am renunțat că nu mai erau de actualitate dar am învățat o mulțime de lucruri. Ziceam acum ceva vreme că vreau să ajung la 1000 de euro din activități independente de job. Chiar dacă pornisem ușor, cu pauze dese, luasem ceva avânt însă a venit covid-ul peste noi și pentru o perioadă am luat o pauză, am organizat chestiile mai expuse, mai urgente și mai sigure. Acum că sunt cât de cât safe cu treburile, m-am apucat de treabă…mi-am făcut un plan și încerc să mă țin de el.

Cred că viitorul fiecăruia ține de modul cum ne vom adapta la condițiile de mediu. Nu știe nimeni sigur când se va termina pandemia însă momentul acesta va veni și va conta enorm cum ne vom adapta la noile condiții. Că asta este cea mai importantă caracteristică a omului…adaptarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: